Tosty – z czym można je jeść?

Tost to prosty sposób na pyszne poranne śniadanie. Jedni lubią je z samym masłem, inni z dżemem lub topionym serem. Tosty można jeść dosłownie z dowolnymi dodatkami - możliwości są nieskończone!

Tosty z czym jeść:

Z serkiem topionym

 W tej wersji tosty są bardzo proste do przygotowania, ponieważ wystarczy rozmasować ulubiony serek na toście i gotowe! Zawsze też można na wierzchu ułożyć różne dodatki jak np. szynkę, sałatę czy posypać tost szczypiorkiem. Jeżeli masz opiekacz do kanapek – serek topiony z dodatkami możesz z powodzeniem umieścić w środku.

Z samym masłem

Dla niektórych tosty są najlepsze w najprostszej postaci, czyli tylko z samym masłem, które roztapia się na gorącej powierzchni tosta. Ta wersja również nadaje się do przygotowania w opiekaczu.

Z serem i szynką

Bardzo popularna śniadaniowa odsłona tostów, idealna także do opiekacza kanapek. Warto ją jednak urozmaicić dodatkami takimi jak papryka, pomidory, cebula czy szczypiorek. Z powodzeniem można wykorzystać tutaj różnego rodzaju sosy od keczupu przez majonez i musztardę aż po te amerykańskie czy słodko-kwaśne. Eksplizja smaku wówczas gwarantowana.

Tosty – z czym można je jeść?

Z marmoladą i dżemem

To klasyk dla wielbicieli tostów na słodko i jest bajecznie prosty do przygotowania. Wystarczy rozmasować ulubione przetwory z owoców na kromkach. Nie polecamy wykonywać tej wariacji w opiekaczu.

Z czekoladą, owocami i bitą śmietaną

Wersja „na bogato” uwielbiana przez dzieci, choć niezbyt zdrowa. Polecamy na ciepłych tostach rozsmarować czekoladę do kanapek, ułożyć na niej owoce – najlepiej sezonowe, a zimą ze słoika lub z puszki. Na koniec całość dekorujemy bitą śmietaną. Przepis brzmi bardziej jak deser niż zdrowe i pożywne śniadanie, dlatego lepiej zbyt często nie decydować się na tę wersję i zdecydowanie nie polecamy robić jej w opiekaczu – katastrofa kulinarna gwarantowana.

Z masłem orzechowym

Tosty z masłem orzechowym wykonanym bez dodatku tłuszczy czy cukru są zdecydowanie lepszą i zdrowszą alternatywą dla czekolady. Świetnie smakują także w połączeniu z owocami.

Powyższe propozycje to klasyki, ale nic nie stoi na przeszkodzie do eksperymentów z innymi skalnikami.