Historia i rodzaje sushi
Obecnie w większości polskich miast funkcjonują restauracje serwujące sushi, czyli największy przysmak kuchni japońskiej. Każdy miłośnik tej potrawy powinien poznać dokładnie historię jej powstania i rzeczywistego kraju pochodzenia. Głównymi składnikami sushi są ryby, marynowany ryż, owoce morza, warzywa i świeże owoce. Pierwszy przysmak powstał w 718 roku, ale od tego momentu do współczesności danie było poddane wielu zmianom.
Czym wyróżnia się najlepsze sushi?
Na przestrzeni lat zmieniono między innymi sposób przygotowywania poszczególnych składników, pojawiły się nowe tradycje oraz ocet ryżowy. Według najstarszych zapisków najwcześniej sushi powstało w okolicach rzeki Mekong w Azji Południowo-Wschodniej. Stamtąd wzięła się tradycja umieszczania wypatroszonych i oczyszczonych ryb w naczyniach z ugotowanym ryżem. W wyniku fermentacji stawał się on kwaśny, ale jednocześnie był gwarancją świeżości ryb. Sushi zdobyło popularność dzięki wpływom buddyzmu, zgodnie z zasadami którego zakazywano spożywania mięsa. Rozwiązaniem było łączenie sfermentowanego ryżu z zakonserwowaną rybą. Ten moment był przełomowy, ponieważ sushi zaczęto traktować jak prawdziwe danie, a nie metodę konserwującą pożywienie. W dzisiejszych czasach najlepsze sushi w warszawie potrafi ściągnąć wielu klientów do renomowanych restauracji. Generalnie kuchnia japońska uznawana jest za jedną z najzdrowszych na świecie, chociaż niektórzy wątpią, czy w przypadku sushi również tak jest. Przyczyną obaw jest ryż, produkt ma dość dużo kalorii, ale w rozsądnych ilościach nie wpłynie negatywnie na zdrowie człowieka. Osoby lubiące często spożywać najlepsze sushi w Warszawie powinny wprowadzić do codziennego funkcjonowania więcej ruchu, aktywności, aby nie dopuścić do powstania nadmiaru tkanki tłuszczowej.
Najpopularniejsze rodzaje sushi
Najlepsze sushi w Warszawie to także duża różnorodność rodzajów potrawy, chociaż tradycyjnie jest to klasyczna rolka z ryżem i warzywami w środku. Wśród najbardziej popularnych propozycji znajdują się Nigiri, Maki, Hosomaki, Futomaki, Uramaki, Tempura maki, Kaburamaki, Sashimi, Gunkan maki. Zdecydowanym numerem 1. na liście pod względem popularności znajduje się Nigiri, w środku którego znajdują się ryż z ułożonymi na wierzchu kawałkami świeżej ryby. Dodaje się do tego owoce morza w postaci kalmara, ośmiornicy, czy krewetek. Całość serwuje się z cienką warstwą wasabi. Równie cenionym rodzajem sushi jest Maki, zawijane w wodorosty, czego dokonuje się za pomocą bambusowej maty. Następnie tak przygotowane sushi kroi się na niewielkie kawałki. Warto zwrócić uwagę na najmniejszą odmianę sushi, czyli Husomaki. Jego rozmiary wynikają z obecności tylko jednego składnika - najczęściej warzywa lub ryby. Nieco bardziej rozbudowaną wersją powyższego rodzaju jest Futomaki, znajdują się w nim jeszcze inne elementy, takie jak warzywa, ryby, wodorosty. Ciekawą opcją jest tak zwane odwrócone sushi - Uramaki - ryż umieszcza się na wierzchu, a wodorosty i inne składniki w środku potrawy.