Skąd pochodzi cynamon i gdzie się go wykorzystuje?
Cynamon jest pachnącą, starożytną przyprawą popularną w kuchniach całego świata i ma długą historię użycia w lecznictwie. Jego nazwa wywodzi się ze starożytnego greckiego słowa „kinnamon”, które oznacza „emitować słodki zapach”. Może pochodzić z różnych rejonów, ale najczęściej rośnie na Sri Lance, w Indiach i Tanzanii w Afryce.
Cynamon - pochodzenie
Cynamon jest pozyskiwany z kory drzewa cynamonowego, rośliny należący do rodziny wiciowców. Drzewo to rośnie na terenach Azji Południowej i Środkowej, a także na Wyspach Jońskich. Drzewo cynamonowe ma ciemnozielone, błyszczące liście i różowe lub czerwone kwiaty, osiągające wysokość do 15 metrów i lubi ziemię bogatą w próchnicę i żyzną. Owocem jest owalna, brązowa torebka. Przyprawa nie powstaje z owoców lub kwiatów czy liści, ale z kory. Cynamon to w zasadzie kora młodych gałęzi drzewa. Najlepszej jakości przyprawa otrzymywane jest ze świeżej kory.
Największe plantacje cynamonu znajdują się obecnie w Sri Lance, Indonezji i Malezji. Uprawia się je zwykle od 3 do 5 lat. Uprawa cynamonu jest złożona, ponieważ roślina potrzebuje wilgotnego środowiska, umiarkowanej temperatury do kiełkowania oraz żyznej gleby. Popyt na cynamon wynikający w dużej mierze z jego smaku spowodował powstanie plantacji także w wielu innych krajach, m.in.: na Madagaskarze, w Meksyku czy w Indonezji.
Cynamon - wykorzystanie
Cynamon to przyprawa, która od dawna jest używana jako składnik aromatyzujący do gotowania i pieczenia, zarówno na słodko, jak i na słono. Stosowanie cynamonu sięga starożytności, a kojarzy się go przede wszystkim z francuskim chlebem dzięki włączeniu go do pancetty, europejskich herbatników w kształcie smoka, rosyjskiego ciasta herbacianego, skandynawskich chlebów adwentowych a obecnie z pysznych, korzennych ciasteczek.
Obecnie przyprawa ta dodawana jest także do naleśników, gofrów, kawy i herbaty lub innych, słodkich przekąsek, jak np. baklawa. Może być również używany do dekoracji deserów poprzez dodanie go pod koniec procesu „pieczenia”. Zmieszany wówczas z cukrem nadaje jeszcze bardziej intensywny smak potrawom.
Bardzo często cynamon jest również używany w tradycyjnych przepisach kulinarnych różnych kultur w daniach określanych jako "słone" od Meksyku po dania kuchni wschodnioazjatyckiej, takie jak zupa z makaronem wołowym pho.