Jak pokroić arbuza dla gości?

Arbuz potrafi doskonale ugasić pragnienie w każdy upalny dzień. Być może niektórych zniechęca czasochłonność jego krojenia, jednak wystarczy do tego dosłownie odrobina pomysłowości. Dzięki temu podczas poczęstunku dla gości można przygotować ciekawą przystawkę, którą każdy będzie zajadał się z przyjemnością.

Sposoby na efektowne pokrojenie arbuza

Istnieje właściwie kilka sposobów na ciekawą formę pokrojenia i podania arbuza, każda nich ma swoich zwolenników. Pierwszym z nich jest przekrojenie owoca na pół, a następnie odcięcie końcówek po obu stronach. Całość należy pokroić na paski po 2 centymetry każdy, w identyczny sposób, a kolejnym krokiem jest przekrojenie tak samo w drugą stronę. Tym sposobem arbuzowe kosteczki są doskonale przygotowane, można nimi raczyć przybyłych gości. Przydatną zasadą jest przekładanie każdej pokrojonej kosteczki osobno na talerz, aby całość się nie rozpadła.

Jak pokroić arbuza dla gości?

Drugi sposób krojenia arbuza

W drugim patencie na pokrojenie arbuza wykorzystuje się zwykłe patyczki do lodów. W pierwszej kolejności kroi się arbuza na pół, a kolejnym krokiem jest skrojenie go jeszcze na dwie części. W przypadku owoców o naprawdę dużych rozmiarach ćwiartki można śmiało przekroić na kolejne cząstki. Po odcięciu końcówek po obu stronach przychodzi czas na pokrojenia arbuza w paski. Patyczki do lodów umieszcza się w zrobionych nożem dziurkach w skórce. Arbuz na patykach stanowi doskonały punkt każdej imprezy z udziałem dzieci.

Trzeci sposób na pokrojenie arbuza

W trzecim sposobie pokrojenia arbuza głównym zamiarem jest użycie wykałaczek i łyżek do robienia kulek z owoców. To kolejny patent, który sprawdza się zarówno na przyjmowanie dorosłych gości, jak i przyjęć organizowanych dla dzieci. W obu ostatnich sposobach nie ma większej filozofii, co jeszcze bardziej zachęca do ich zastosowania przy wielu okazjach. Zarówno organizatorzy, jak i uczestnicy imprezy są zadowoleni, nie potrzeba właściwie niczego więcej do pełnej satysfakcji. Arbuz to wdzięczny owoc, któego nie powinno zabraknąć na żadnym z organizowanych przyjęć, zwłaszcza latem.